Sağlıklı Gıdaya Giden Yolda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 24 Mayıs 2024, 13:57

Tarımsal Kalkınma Vakfımızın Cumartesi sohbetleri kapsamında, 18 Mayıs 2024 tarihinde yapılan toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığın, Gıda Kontrol Genel Müdürü Sayın Dr. Ersin DİLBER’in “Sağlıklı Gıdaya Giden Yolda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü “konulu sunumunu ilgiyle dinledik.
Sayın Dilber, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün temel faaliyetlerinin; bitki ve hayvan sağlığı ile gıda ve yem güvenirliğini sağlamak olduğunu, bunun için tarladan/çiftlikten sofraya gıda güvenilirliğini sağlamak konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Genel Müdürlüğü’n 81 il, 23 Veteriner Sınır Kontrol Noktası, 9 Veteriner Kontrol Enstitüsü, 14 Karantina ve 41 Gıda Kontrolü Laboratuvar Müdürlükleriyle iş birliği halinde çalıştığını ifade etti.
Bitki hastalık ve zararları ile mücadele konusunun; bitki koruma ürünleri, zirai mücadele alet ve makinaları onayı, ruhsat ve denetimi, bitki karantinası, bitki pasaportu, bitkisel ürünlerin ithalat ve ihracat işlemleri, kalıntı ile mücadele denetimlerini kapsadığını,
Hayvan sağlığı konusunun; hayvan hastalık ve zararları ile mücadele, hayvanların tanımlanması ve kayıt altına alınması, hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi, hayvansal ürün ithalat ve ihracat işlemleri, veteriner sağlık ürünlerinin onayı ruhsatlandırılması ve denetimi, zoonotik hastalıklar ve anti mikrobiyal direnç izlenmesi, hayvanların nakil ve kesim işlemlerini kapsadığını belirtti. Şap, sığır, koyun ve keçi brusella, koyun keçi, çiçek ve veba, şarbon, sığırların nodüler ekzantemi, mavi dil gibi bulaşıcı hastalıklarla yoğun mücadele ettiklerini, ilgili kuruluşlarda aşı üretimi yaptıklarını, aşı, ilaç ve soğuk zincir izleme sistemi kurduklarını, yol kontrol çalışmaları yaptıklarını, bir yıl boyunca 3 bin araç, 92 bin BB hayvanın kontrol edildiğini söyledi.
Gıda ve yem güvenilirliği konusunda ise; Türk gıda kodeksinin hazırlanması, gıda işlemleri onay ve kaydı, gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işletmelerin kaydı, takviye edici gıdalar, yem işletmelerinin onay ve kaydı, yem katkı maddelerinin onayı, gıda ve yem denetimi yaptıklarını söyledi.
Bu amaçla yılda toplam 1,3 milyon denetim ve 577 milyon TL idari para cezası verildiğini söyledi. Alo gıda 174 ile yeni mobil uygulama çalışmaları başlattıklarını, GGBS yazılımı ile GDO ve değişik analizler yaptıklarını belirtti.
Mevzuat değişiklikleri konusunda;
Türk gıda kodeksi ve gıda katkı maddeleri Yönetmeliğinde değişiklik, buluşanlar, bal dondurma ve fermente süt ürünleri Tebliğlerinin güncellediğini, takviye edici gıdalarda etken madde olarak kullanılan probiyotik mikroorganizmalarla ilgili yeni işlemlerin yayınlandığını ve gıda etiketlerine yeni düzenlemeler getireceklerini söyledi.
Ayrıca gıda kontrol ve laboratuvar, bitki ve bitkisel ürünler sınır kontrolü, bitki sağlığı ve karantina, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlere dair Yönetmelik, Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği, gıda güvenliğinin temini ve tüketici menfaatlerinin korunması için bazı düzenlemelerin yapıldığını söyledi.
9 adet uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapıldığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Bakanlık Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün çalışmaları hakkında kapsamlı bilgiler veren ve değişik öneriler sunan Genel Müdürümüz Dr Ersin DİLBER’e çok teşekkür ederiz.
DIĞER HABERLER
-
İstanbul Şube’de 27 Nisan 2025 Tarihli Pazar Sohbeti Düzenlenmiştir
28 Nisan 2025, 11:42 -
Prof. Dr. İsmail GÜVENÇ Kaleminden; Zarar çok mu büyük?
24 Nisan 2025, 13:43 -
Vakfımızın Bu Haftaki Konuğu Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın M Seyfettin EROL Oldu.
21 Nisan 2025, 12:47 -
Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Kaleminden; Tarım Fuarlarının Doğruları ve Yanlışları
17 Nisan 2025, 14:52 -
Vakfımızın Bu Haftaki Konuğu TOB Danışmanı Sayın Dr. Ali Recep NAZLI Oldu.
14 Nisan 2025, 14:45 -
Vakfımız (TAK-VA) Ramazan’ı Şerif Münasebetiyle 06 Mart 2025 Günü Düzenlediği İftar Programı’nda Bursiyer Öğrencileri ile Buluştu.
10 Mart 2025, 15:01 -
Vakfımızın Bu Haftaki Konuğu Araştırmacı Yazar Sayın Fehmi ÇALMUK
25 Şubat 2025, 17:27 -
Vakfımızın 15.02.2025 tarihindeki Sohbet Konuğu Araştırmacı Yazar Sayın Süleyman ARSLANTAŞ Oldu.
18 Şubat 2025, 12:03 -
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI OLARAK TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCISI ABDÜLKADİR POLAT'I ZİYARET ETTİK
12 Şubat 2025, 17:20 -
Vakfımızın 08 Şubat 2025 tarihinde yapılan toplantıdaki Konuğu Araştırmacı Yazar Dr. Şakir DİCLEHAN Oldu
10 Şubat 2025, 16:59